Historie van de Buiten Verwachting

Smal schip

De geschiedenis van de Buiten Verwachting omvat meerdere eigenaren, motoren en verhalen. In opdracht van Wiggert de Jong zijn vier luxe motors gebouwd. In 1927 is de luxe motor Buiten Verwachting gebouwd voor zijn zoon Dirk de Jong bij scheepswerf Timmer in Overschie. Het schip is speciaal voor de sluisbreedte van Scheveningen gebouwd. Daarom is het schip niet erg breed. Ter bevordering van de manoeuvreerbaarheid is het schip uitgerust met een koproer, welke tot op heden nog steeds functioneert.

Verschillende motoren

Bij de bouw is een gloeikop Hollandia 30 pk motor geplaatst. Later is deze motor vervangen door een Clockner Deutsch 116 pk, waarmee het schip de meeste vrachten heeft vervoerd. Op dit moment staat er een Kromhout GSV 5 cilinder in het schip.

Buiten Verwachting onderweg met vracht
Onderweg met vracht

Lading

Het schip was ingericht om zand en grind naar Scheveningen te varen. Later werden verschillende producten met het schip vervoerd, van hooi en bieten tot ijzer. De laad- en losinstallatie voorzien van een Claeys motor maakte zelfstandig laden en lossen mogelijk. Zowel de mast en giek als de Claeys motor zijn nog aanwezig en functioneel op het schip.

Tonnage vergroting

Omstreeks 1945 is het schip verlengd en de den verhoogd bij scheepswerf Kempers in Alphen aan de Rijn. Hiermee is het tonnage vergroot van 86 naar 116 ton. Dit is nog steeds duidelijk te zien aan de zijkant van het schip.

Eigenaren

In de periode van 1953 tot 1962 heeft zoon Freek de Jong het schip gevaren in de omgeving van Limburg en Belgiƫ. Van 1962 tot 2002 heeft het schip gefunctioneerd als opslag bij Machinefabriek Terlouw. Daarna heeft familie de Jong het schip gerestaureerd in originele staat.
Helaas is de originele betimmering van de voor- en achterroef niet behouden gebleven, vanwege brandschade (voorroef) en houtworm (achterroef). Sinds de zomer van 2013 zijn wij de gelukkige eigenaren van de Buiten Verwachting en veranderen het schip in een historisch, varend woonschip.

Buiten Verwachting aan het laden bij een baggermolen
Aan het laden bij een baggermolen